A közlekedés mint hobbi + egy kis közlekedéstörténet

Én 2006 óta (tehát 12 éve) hobbi szinten BKV-val utazgatok városszerte. Na de hogyan lett egy egyszeri 2 megállós utazásból egy 12 éve tartó hobbi? Most kiderül! Plusz ehhez kapcsolódóan érkezzék egy kis közlekedéstörténeti áttekintés!

Életem első BKV-s utazása 2006 őszén volt, de ekkor még "csak" a Fehérvári úti (18-41-47) vonalon utaztam. Az első utam villamossal a Hengermalom út és az Albertfalva, kitérő között volt. Később az idő előrehaladtával a villamosos utaim is egyre csak bővültek. Az első "meghosszabbítás" az Albertfalva, kitérőtől a Forgalmi utcáig, a második pedig a Hengermalom úttól előbb a Bocskai útig, majd a Móricz Zsigmond körtérig terjedt ki, később pedig mentem még tovább a Szt. Gellért térig, majd később eljutottam a Moszkva térig is. Ebben az időben a Fehérvári úti vonalon UV-k és T5C5-ös TATRA-k közlekedtek. Megmondom őszintén, Nekem a két típus közül az UV jobban tetszett, mivel baromi hangulatos volt ezekkel utazni. A 3 kocsis szerelvényeken Én a legjobban a középső, "fapados" kocsiban szerettem utazni, mivel ezek amennyire kényelmetlenek voltak, annyira voltak hangulatosak.

Utazásaim során az első rendkívüli "típuscsere" 2007 májusában volt: ekkor utaztam először a TATRA 2002-ben korszerűsített T5C5K típusú járgányának egyik példányán a 61-es vonalán. Bátran kijelenthetem, hogy ez a típus rövid időn belül a kedvencemmé nőtte ki magát. Ennek fő oka az - akkor még fejlettnek mondható - utastájékoztatási rendszer volt. De emellett még baromira bejött Nekem a villamosok fékszaggatója is.

Ugyanebben az időszakban a villamos járműállomány fejlődése mellett a buszok is fiatalodásnak indultak, ugyanis a 2000-es évek elején három ütemben (pontosan 2004-2005-2006-ban) vadonatúj alacsonypadlós, csuklós buszok érkeztek. A beszerzés oka pedig roppant egyszerű volt, ugyanis 2004-ben kezdtek hozzá, és 2007-ig folytatták az M2-es, K-Ny-i metró teljes rekonstrukcióját. Erre a nagy volumenű, 3 éven át tartó metrópótlásra pedig három ütemben VOLVO 7700A típusú, csuklós buszokat szereztek be. Az első VOLVO-s utamra 2007-ben a 7-es vonalán került sor. Akkoriban Nekem roppantul tetszett eme járgány, mert a korhoz képest előrehaladott, VULTRON rendszerű utastájékoztatással rendelkezett, mely mondhatni egy elég nagy váltás volt a budapesti autóbusz-közlekedésben, hiszen addig az utastájékoztatás terén csak a FOK-GYEM rendszer volt ismert, mely kizárólag vizuális utastájékoztatásra volt képes. De emellett sajnos szemet szúrt egy elég nagy hiányosság is, mert megmondom őszintén, hogy Én első látásra a busz közlekedő folyosóját kicsit szűkösnek láttam, de lehet, hogy csak a látszat csal.

A budapesti közlekedés újabb mérföldköve 2006 nyarán érkezett el: ekkor állt forgalomba az - akkor még a világ leghosszabb közúti villamos vasúti járművének titulált - SIMENS COMBINO villamos. Ezt a villamost a maga 54 méterével a nagykörúti 4-es és 6-os vonalra szánták. Én személy szerint pozitívan értékeltem első utazás után (2007 tavaszán) ezt a járgányt, mivel nagyon tetszett az 54 méteres hosszúsága, illetve a belső elrendezése is. Azon viszont már aggódva kezdem töprengeni, hogy MI LESZ ITT NYÁRON?, mert légkondiciónáló berendezést egyszerűen "elfelejtettek" telepíteni, a fővárosi lakosok pedig ezért igencsak ki voltak bukva (jogosan), hiszen egy 50-60 fokos hőmérsékletű járaton nemhogy embert, de még élőállatot is felelőtlenség szállítani. Ezt az - igencsak súlyos - problémát csak 2008-ra tudták orvosolni, úgy hogy utólag telepítettek beléjük klímát. Azóta viszont a villamosokkal semmi gond nincs, a villamospályával viszont annál több.

A trolibusz-közlekedés mérföldköve 2006-2007-ben, ugyanis ekkor érkeztek, és fokozatosan álltak forgalomba a GST-12A típusú SOLARIS alacsonypadlós trolibuszok, melyek a kiöregedett ZIU-9B típust hivatottak kiváltani. Az első járgányok a 76-os vonalán álltak forgalomba. Én ezt a járművet csakis pozitívan tudom értékelni, hiszen egész addig kizárólag magaspadlós, öreg járgányokkal lehetett utazni, melyeken télen megfagytunk, nyáron megfőttünk (gondolok itt elsősorban a ZIU-ra).

A következő buszbeszerzésre 2013 májusáig kellett várni, ekkor ugyanis három ütemben (májusban, júniusban és júliusban) 150 darab MERCEDES CITARO busz érkezett. Ezek szóló és csuklós változatban érkeztek. A beszerzéskor a szóló járgányok a rózsadombi, budakeszi és naphegyi vonalakon, a csuklósok pedig a belvárosban és a rákosmenti vonalakon jártak. Azóta ezen helyek többségén típuscsere történ (a budakeszi vonalakat pl. átvette a VOLÁNBUSZ). Én ezen járgányokat remeknek tartom, mivel végre egy halk, környezetet kevésbé szennyező járgány rója a budapesti utakat!

2016-ban  pedig CNG-üzemű CITARO-K érkeztek a dél-pesti térségbe. Ezen járgányoknak egyetlen nagy hátrányuk volt, mégpedig az, hogy az utóbbi időben egymás után égtek ki főleg Dél-Pesten.

 A villamosközlekedésben a következő nagy mértékű előrelépés 2015. szeptember 17-én történt, ugyanis ezen a napon állt forgalomba az első 2 rövid (35 méteres) CAF a Zuglót Kőbányán át Pesterzsébettel összekötő 3-as vonalon. Ezek a járgányok rövid változata a 3-as mellett a budai fonódó hálózat vonalain (17-es, 19-es) közlekedik. A hosszabb (55,9 méteres) járgányok (melyek egyébként jelenleg a világ leghosszabb közúti villamos vasúti járművei) a Budáról a Hungária-körgyűrűn Budára visszaérkező (Etele út/Fehérvári út - Bécsi út/Vörösvári út) 1-es villamos vonalán közlekednek. Ezen járgányok egyszerre 345 főt tudnak beszippantani. Én mind a rövid, mind a hosszú járgányokat vegyesen értékelem, mert szerintem az egy roppant nagy előny, hogy klíma és fűtési is van bennük (tehát télen-nyáron ideális a hőfok az utastérben), viszont az egyetlen nagy hátrányuk az, hogy ha valaki (vagy valami) bekerül az ajtónyílásba, az ajtók nem nyílnak vissza (a COMBINO-val szemben). Várhatóan 2019 végéig újabb 26 CAF érkezik, melyek közül 5 darab 56 méteres, és 21 darab 34 méteres kivitelben. Az új beszerzés járművei közül a hosszabbak az 1-es, míg a rövidebbek az 50-es valamint az 56/56A vonalra kerülhetnek majd.

A trolibusz-közlekedés legmodernebb járművei pedig 2015-ben érkeztek: ekkor 20 darab szóló és 12 darab csuklós SOLARIS URBINO trolibusz állt forgalomba Zuglóban és a belvárosban. Személyes véleményem szerint ezek a járművek a kornak abszolút megfelelnek, mivel a járgányok 4 km távot madzag nélkül is meg tudnak tenni. Ez a tulajdonság roppant hasznos, pláne akkor, ha valami műszaki probléma (pl. áramszünet) vagy baleset miatt el kell terelni a csápos buszokat. A jövőre nézve pedig annyit tudni, hogy várhatóan 2018 végétől újabb 31 csuklós és 29 szóló járgány érkezhet a fővárosba.

Röviden ennyit a múlt és a jelen járműveiről 2006-tól 2018-ig.