Metrópótlás villamossal

A meghosszabbított 12-es villamossal utaztam.

Utazásomat a Lehel téren kezdtem meg egy óriási szerencsével, mivel nem késtem le, sőt amint beértem a megállóba, már be is futott a szerelvény, amely 8 perc tartózkodás után már indult is Rákospalota felé.

Személyes véleményem szerint ez a járat a 14M-mel együttesen tökéletes alternatívát nyújt a metrópótló buszokon való nyomorgás helyett Újpest és a Lehel tér között, ugyanis a villamosok gyakorlatilag 5 percenként járnak mindkét irányban (2 db 14M-et követ 1 db 12M). A villamosok utasforgalmán pedig az látszik, hogy az utasok többsége mind a Lehel tér, mind pedig Rákospalota/Káposztásmegyer felől Újpest-Központig utazik, ahonnan számos buszjárattal indulhat tovább a Keleti pályaudvar, vagy éppen Újpalota felé. Először egyébként egy picit ritkának éreztem a 12M 20 perces követését, de így, hogy a 14M viszont 6-7 percenként indul, a közös szakaszon nem érezhető az, hogy a 12M 20 percenként jár, mivel itt gyakorlatilag 5 percenként villamosra szállhat az ember a belváros irányába.

Természetesen ezt az utazásomat is megörökítettem, de mielőtt érkezne az erről szóló összeállítás, jöjjön egy friss infó, mely már teljesen biztosnak mondható: a BKK FUTÁR szerint ugyanis február 1-től megváltoznak az itteni villamosok közlekedési rendjei: egyrészt újraindul a 14-es villamos, ezáltal "visszaalakul" a 14M 14-esre elvileg változatlan útvonalon. Ezen kívül a villamosok "Angyalföld vasútállomás" megállója valószínűleg meg fog szűnni (legalább is a FUTÁR-ban lévő menetekben ez a megálló már nem szerepel (viszont a kocsiszín Pozsonyi kapuján kiálló villamosok valószínűleg továbbra is ettől a megállótól/eddig a megállóig szállítanak utasokat)). Ezen kívül a 12-es villamos közlekedését illetően annyi biztos, hogy a 12-es villamos az angyalföldi forgalmi telep és Rákospalota között kizárólag hétvégén fog közlekedni 20 percenként reggel 8:45 és este 21:00 között.